Art Kamp 2018

Pedagoški zavod Maribor je z delavnicami za otroke in starše sodeloval na Art Kampu 2018. Izvedli smo jih v okviru programa Korenine srca in sicer na zadnji dan festivala, v soboto 30.06.2018, od 10.00 do 13.00 ter od 16.00 do 20.00, v mestnem parku Maribor. Nahajali smo se pri rožnem krožišču, na levi strani spodnjega dela promenade. Organizirati smo naslednje učne delavnice:

Foto utrinek delavnice ene od sodelujočih organizacij na Art Kampu 2015. Avtor: Valentin Rozman

1. Delavnica vtiskovanja besed v spomin

Otroci so (lahko v sodelovanju s starši), odtiskovali velike lesene žige z besedami iz penaste gume na papir v obliki oblaka, ki predstavlja spomin, kar ponazarja shranjevanje besed v dolgoročni človeški spomin. Smisel delavnice je informiranje staršev o naši novi učni aplikaciji, ki jo lahko začnejo uporabljati že 3-letni otroci in omogoča veliko hitrejše učenje (vtiskovanje besed v spomin), kot pa obstoječe učne metode.

2. Delavnica gradnje besednega zaklada

Dva otroka (ali otrok in en starš) so se igrali gradnjo besednega zaklada. Na tleh je bila lesena (gusarska) skrinja (zakladov), ki je simbolizirala spomin. Otrok je prevzel vlogo učenca, ki želi graditi besedni zaklad (shraniti besede v spomin). To je počel tako, da je metal zlatnike (besede) v skrinjo. Druga oseba je prevzela vlogo motečega uma, ki nam z neprestano proizvodnjo misli ter čustvenih reakcij jemlje pozornost ter nas s tem ovira pri procesu učenja (shranjevanja besed v spomin). To je druga oseba ponazorila s tem, da je v roki držala (gusarski) meč, in ko je prva oseba želeka vreči zlatnik v posodo, je z mečem skušala prestreči zlatnik. Nato smo otroku predstavimo pripomoček v obliki tulca, ki je predstavljal našo novo učno aplikacijo. Otrok je tulec namesti v skrinjo in skozenj metal zlatnike, kar je ponazarjalo učinkovito shranjevanje besed v spomin na tak način, da prepečimo motnjo učenja iz strani motečih misli. Smisel te delavnice je bilo informiranje staršev o naši učni aplikaciji, ki omogoča učenje, brez da bi nas pri tem motile neželene misli. Prav tako smo želeli poudariti dragocenost čim bolj bogatega besedišča (besednega zaklada), saj več besed, ko človek pozna, bolj je uspešen v življenju (zna zaslužiti denar).

3. Delavnica razumevanja čustvenih reakcij

Na tla smo položili plošče iz lepenke, na vsaki pa je bila napisana ena beseda. Starš (ali eden od otrok) šel od besede do besede ter povedal, ali ob branju besede začuti nevtralno, pozitivno ali negativno čustvo. Če je začutil pozitivno čustvo, smo na lepenko nad besedo nalepili rdeč samolepilni listek, če je začutil negativno čustvo, pa listek rumene barve. Nato so otroci skakali zaporedno po lepenkah ter tam, kjer je bila nad besedo barvni papirček, zaigrali ustrezno pozitivno ali negativno čustveno reakcijo. Smisel delavnice je bilo ozaveščanja staršev o tem, kako ima vsak v sebi drugačen čustven odnos do besed, kar prav tako povzrroča motnje v procesu očenja ter v medsebojnih odnosih. In tudi, kako naša nova učna aplikacija omogoča učenje, brez da bi prišlo do prenosa ali ustvarjanja čistvenih predsodkov v povezavi z besedemi.

Vse tri delavnice so bil namenjene otrokom starosti vsaj 3 leta v spremstvu vsaj enega od staršev, bile so brezplačne, predhodne prijave pa niso bile potrebne.

Namen vseh delavnice je bila animacija otrok, navezovanje stikov s starši ter jih informati o naši novi učni aplikaciji, ki omogoča pomnenje (vtiskovanje besed v človeški spomin) na veliko hitrejši in preprostejši način, kot z obstoječimi učnimi metodami. Učinek uporabe aplikacije je tudi prepečevanje oziroma zmanjševanje nezavednih čustvenih reakcij (jeza, togota, trma).

Cilj je bil zbrati kontaktne informacije vsaj 20 družin iz Maribora, ki imajo vsaj enega otroka starega od 3 do 7 let, da bi doma vsaj 3 mesece brezplačno preizkušali učinke naše učne aplikacije. Pa tudi kontakte bodočih in sedanjih staršev, ki bi želeli biti obveščeni o naših nadaljnih predavanjih za starše. Cilj smo za 50% presegli, saj smo zbrali kontaktne podatke celo 30 zainteresiranih družin.

Facebook napovednik naših delavnic na Art Kampu 2018

Celoten program Art Kampa 2018

Facebook album s foto utrinki Art kampa dne 26.06.2018

Facebook album s fotografijami naših priprav na Art kamp delavnice

Facebook album naših delavnic na Art kampu v soboto 30.06.2018

Sodelovanje s prostovoljci

Za pomoč pri izvedbi delavnic na Art Kampu 2018 smo vabili k sodelovanju tudi prostovoljce. Zaželjeno je, bilo da so to trenutni ali bivši študentje predšolske vzgoje, razrednega pouka, psihologije in sociologije. Sprejemali smo tudi ostale prostovoljce, ki si imeli željo sodelovati pri teh delavnicah in se se počutili kvalificirani.

Koristi za prostovoljce so bile so:

  • pridobivanje dodatnega znanja iz najnovejših odkritij na področju razvojne psihologije
  • preživljetje dneva v naravnem okolju ob poučnih igrah z otroci ter starši
  • spoznavanje delodajalca ob možnosti naknadne zaposlitve v Pedagoškem zavodu Maribor

Z vsemi prijavljenimi prostovoljci smo se pogovorili preko telefona ter se povezali preko Facebooka.

Sestanek prostovoljcev

Prvo delovno srečanje z vsemi javljenimi prostovoljci (razen enega) smo imeli v četrtek, 28.06.2018 ob 18.00 na sedežu Pedagoškega zavoda Maribor.

Od leve proti desni smo se sestali:

Valentin Rozman – direktor Pedagoškega zavoda Maribor
Kristina Koprek – likovna pedagoginja
Barbara Gerečnik – vzgojiteljica predšolskih otrok
Duška Maglica – likovna pedagoginja
Blaž Cegnar – magister informatike

Pomagati nam je želela tudi magistra bioinformatike Tjaša Mikluš, vendar se je nekaj dni pred tem poškodovala, zato ni mogla sodelovati na sestanku in delavnicah. In javili sta se nam še dve študentki psihologije, ki pa sta nato svojo udeležbo preklicali.