Dobrodelni otroški bazar 2018

Pedagoški zavod Maribor je v soboto, 24.11.2018 ob 8.00 v nakupovalnem centru Europark Maribor, v nadstropju, pred gostinskim lokalom Ginger, organiziral dobrodelni otroški bazar. Zahvaljujemo se prostovoljcem Tihomirju Ruganiju za pomoč pri opremljanju stojnice, Ani Pertinač ter Matjažu Žabjeku za nekajurno sodelovanje na stojnici, sicer pa je bil večino časa tam prisoten direktor zavoda Valentin Rozman. Zlasti pa se zahvaljujemo Petri Romih, vodji marketinga Europarka, ki nam je brezplačno omogočila prostor ter mize s stoli za izvedbo bazarja.

Na bazarju smo izvajali naslednje dejavnosti:

 1. Podaritev otroških igrač

  Gospod Andrej Kadunc, lastnik bivše trgovine z igračami in sedaj vodja dobrosrčnega društva Tady, je podaril 50 različnih otroških igrač v skupnem številu 270 kosov. Večina igrač je sestavljivih, iz trde plastike (podobno kot Lego kocke), nekaj pa je mehkih igrač iz naravnega kavčuka, v obliki vozila. Družine, ki so bazar obiskale, so imele možnost, da izberejo in brezplačno odnesejo po eno igračo za vsakega od svojih otrok.

 2. Zbiranje donacij

  Na bazarju smo želeli zbrati čim več donacij za izboljševanje sistema predšolske vzgoje v Sloveniji. Iz angleškega v slovenski jezik želimo prevesti čim več vrhunskega izobraževalnega gradiva Equal Life Foundation (Fundacija enakovrednosti življenja), ki je svetovna vodilna organizacija na področju razumevanja človeškega uma. Najprej želimo prevesti knjigo Virus Free Mind (Um brez virusov), ki je avtobiografija ustanovitelja fundacije. Nato pa imamo v načrtu prevesti izobraževalno serijo Parenting – Perfecting the Human Race (Starševstvo – Izpopolnjevanje človeške rase), ki natančno opisuje, kaj se dogaja v notranjosti otrok v prvih 7 letih po rojstvu. In prevesti želimo tudi njihov spletni tečaj DIP Lite, preko katerega se vsak lahko nauči učinkovite samorefleksije ter izboljševanje svojih vedenjskih vzorcev.

  Vsak nam lahko tudi po izvedbi bazarja donira sredstva preko naše spletne podstrani Donirajte.

 3. Beleženje interesentov za aplikacijo

  Pedagoški zavod Maribor že 2 leti razvija učno aplikacijo za hitro in preprostu učenje besed, ki smo jo poimenovali Flasher. Gre za inovativni način učenja, ki odstrani ves umski napor pri pomnjenju informacij, izboljša spomin ter prepreči številne razvojne ter učne težave. Decembra 2018 jo bomo za obdobje 6 mesecev dali v brezplačno preizkusno uporabo vsem zainteresiranim družinam iz Slovenije. S pomočjo staršev jo lahko začnejo otroci uporabljati že pri starosti 3 let, namenjena pa je tudi za učenje jezikov ter vseživljensko učenje katerega koli znanja, ne glede na starost uporabnikov. Na bazarju smo zbrirali kontaktne podatke družin, ki bi želeli aplikacijo preizkusiti.

  Tisti starši, ki želijo preizkusiti aplikacijo, vendar se bazarja niso udeležili, pa se lahko kadar koli naročijo na preizkus z izpolnitvijo spletnega vprašalnika.

Načrtovali smo, da bi z bazarjem zaključili že v soboto in to takoj, ko bi podarili vseh 270 kosov pridobljenih otroških igrač. Na naši spletni strani ter na Facebook strani dogodka smo vsako uro posodabljali informacijo o številu preostalih igrač.

Povezava na Facebook napovednik dogodka

Ker pa je podarjanje potekalo počasneje, kot smo želeli, smo z bazarjem nadaljevali še v nedeljo, 25.11.2018 ob 9h. In celo ob zaprtju nakupovalnega centra ob 15h, nam je še vedno ostalo 92 igrač. Te bomo podarili otrokom socialno šibkih družin iz Maribora.

Povezava na Facebook album dokumentarnih fotografij izvedbe dogodka

Po dogodku je naša komisija, ki sta jo sestavljala direktor Valentin Rozman ter programer Flasher aplikacije Blaž Cegnar, odprla zapečatene škatle za zbiranje donacij ter prijavnih obrazcev. Ugotovila sta, da je bil znesek donacij 195,17 EUR in bo komaj zadoščal za pokritje materialnih stroškov izvedbe bazarja. Prijavnic družin za preizkus učne aplikacije pa sta naštela 35. Med interesenti je bil tudi vodja zasebnega vrtca iz Ptuja, kjer bi radi omogočili preizkus Flasherja tamkajšnjim otrokom.